Kontakta oss

Blåa diamanten

På Blåa diamanten går barn i åldrarna 3-5 år. Vi som arbetar på Blåa diamanten har ett helhetstänkande kring barnet och utgår ifrån varje barns behov. Vi uppmuntrar barnet att vara sig själv, och hjälper dem på vägen till att bli självständiga och harmoniska. Vi arbetar utifrån mottot, ”Hjälp mig att göra det själv”.  Vi har ett gediget och genomtänkt montessorimaterial som barnen har god hjälp av i sin utveckling inom olika ämnesområden och som stämmer väl överens med förskolans läroplan.

Varje dag är vi ute och leker på vår gård eller går promenader i närområdet och till skogen. I vår utomhusmiljö kan barnen röra sig fritt på stora ytor och utveckla grovmotorik och samspel med varandra. I skogen får vi leka tillsammans, öva samarbete, lära oss om djur och natur, lösa olika matematiska uppdrag, samt får röra på oss i en annan miljö. Vi uppskattar att få vara ute i naturen och kunna följa de olika årstiderna med hela kroppen och våra sinnen.

Vi arbetar också med matematikmålen ur Läroplanen Lpfö 18. Det kan till exempel handla om olika problemlösningar, experiment, räkna framlänges och baklänges, mäta, väga och jämföra, göra addition, lära oss om olika geometriska former med mera.

Med spännande sagolådor, roliga flanosagor och olika böcker ger vi barnen förutsättningar för att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter. Vi har rim, ramsor och sånger med rörelser och tecken, för att uppleva glädjen med att leka med ord och uttrycka sig på olika sätt. Vi använder oss också av Polyglutt där det finns böcker inlästa på olika språk. Barnen har ett stort intresse för det skrivna språket, och vi använder oss av montessorimaterialet för att utveckla det intresset. Eftersom barnen är på lite olika nivå kan det t.ex. vara att lära sig bokstävernas ljud med hjälp av sandpappersbokstäverna, skriva ljudenliga ord eller att läsa ord eller böcker.

Tillsammans med BeeBoten (en liten robot) lär barnen sig på ett lustfyllt sätt om programmering, buggar och loopar. Vi använder lärplattan på ett sätt som stimulerar utveckling och förståelse för den digitalisering de möter i vardagen.  

Se mig. Jag vill lära, utforska och utvecklas. Låt mig visa vägen. Jag kommer göra avtryck.

Maria Montessoris budskap ”hjälp mig att göra det själv” är ledstjärnan i vårt arbete. Det innebär att barnet ställs i centrum för inlärningen, och att lärandet utgår från varje barns unika inre behov och intresse. Olikhet är utgångspunkten. Alla sinnen används vid inlärning och klassrummen speciellt anpassade för att stimulera nyfikenhet. Var barnet befinner sig i sitt eget individuella utvecklingsstadium är viktigt och avgörande för att främja inlärningen. Vi tror på kraften i nyfikna och trygga barn. Alla unika, drivna och kompetenta. Se mig och mina behov – för jag vill lära, utforska och utvecklas. Låt mig visa vägen – det motiverar, stärker och skapar meningsfullhet. Det jag kan, gör och den jag är och blir – kommer göra avtryck i världen.



Friskola och ekonomisk förening

Varbergs Montessoriskola är en friskola som drivs som en ekonomisk förening. Vi är inte någon vinstdrivande friskola och det finns inga ägare eller andra huvudmän som tar ut någon ersättning. Eventuellt ekonomiskt överskott återinvesteras för att utveckla verksamhetens kvalitet.

Mer om föreningen

Vi uppmuntrar barnet att vara sig själv, och hjälper dem på vägen till att bli självständiga och harmoniska.