Person: Emmelie Georgsson
Förskollärare, gron@vbgmo.se, 0722-90 92 64
Gröna diamanten
På Gröna diamanten går barn i åldrarna 3-5 år. Vi som arbetar på Gröna diamanten har ett helhetstänkande kring barnet och utgår ifrån varje barns behov. Vi uppmuntrar barnet att vara sig själv, och hjälper dem på vägen till att bli självständiga och harmoniska. Vi arbetar utifrån mottot, ”Hjälp mig att göra det själv”. Vi har ett gediget och genomtänkt montessorimaterial som barnen har god hjälp av i sin utveckling inom olika ämnesområden och som stämmer väl överens med förskolans läroplan.

Varje dag tillbringar vi också mycket tid i vår utomhusmiljö, där barnen kan röra sig fritt på stora ytor och utveckla grovmotorik och samspel med varandra.
Matematik finns överallt och det är just det som gör det så spännande. Vi vill få barnen intresserade och låta dem upptäcka det roliga med matematik. På våra samlingar tar vi upp ämnen som varför en tung båt kan flyta, geometri där vi pratar om olika matematiska former, mattelekar med mera. På våra äventyrsgrupper ute i skogen väver vi också in matematik, till exempel enkla koordinatsystem. Vi vill på ett skojigt sätt ge barnen de matematiska grunderna för att de sedan ska kunna bygga vidare på det när de när de kommer upp i skolan.
Vi följer riktlinjerna i vår läroplan om att barnen ska ges möjlighet till att intressera sig för språk både i tal och skrift. Detta gör vi på ett lekfullt sätt där vi arbetar för att utöka barnens ordförråd, har högläsning, leker med ord, rim och ramsor, prepositioner och tränar på att skriva allt från enstaka bokstäver till ord och meningar. Vi vet hur viktigt detta område är och vi vill öppna upp för att barnens intresse för språket ska öka och att de ska bli inspirerade till att vilja skriva och läsa.
Med jämna mellanrum fördjupar vi oss i olika ämnesområden, såsom modersmål. Vi tar bland annat hjälp av våra familjer med olika modersmål i vår barngrupp och lär oss siffrorna 1-10, alfabetet, fraser, sånger, seder och mycket annat. Vi arbetar även med våra digitala verktyg för att ta reda på fakta och information om de olika språken och länderna.
Barnen får använda sig av digitalisering bland annat med hjälp av sagor och sånger som läses in med QR-kod. Vi arbetar även med koder och programmering i olika former såsom att tex baka (följa ett recept).
Vi arbetar med tecken som vi använder som alternativ kommunikation (TAKK) tillsammans med det talade språket i samlingar och i den dagliga verksamheten. För att göra barnen medvetna om olika ljud gör vi övningar där vi använder vårt sinne hörseln.
Gula diamanten
På Gula Diamanten arbetar vi med åldersgruppen 1-3 år. Vår miljö utformas och anpassas utifrån barnens behov och intresse. Vi tar vår utgångspunkt i Maria Montessoris idéer och utifrån förskolans läroplan. Att är anpassat för det lilla barnet och huvudfokus under de första åren är att stödja barnet självständighetsutveckling och skapa trygghet och lugn.

Vi ger barnen tid och utrymme åt praktiska vardagsövningar så som att klä på och av sig, tvätta sina händer, ta mat och äta själv, duka av efter maten och så vidare.
De yngsta barnen utforskar gärna sin omgivning med alla sina sinnen, därför lägger vi också stor vikt vid lärmiljön. Vi arbetar mycket med vår grovmotorik, dansar, Miniröris, åker rutschkana och hoppar på studsmatta. Då barns rörelsebehov är stort går vi också ut varje dag så att de får utrymme att röra sig och samtidigt få frisk luft.
Barnen har själva möjlighet att välja vad dagen ska innehålla. De pusslar, bakar med deg, bygger, kör med bilar, läser sagor, målar och mycket annat.
För oss som jobbar med de yngsta barnen är matematik mycket mer än att bara räkna. Matematiken finns överallt och i alla situationer, både inomhus och ute. Vi jämför och använder begrepp som stor, liten, lång, kort. Vi gör sorteringsövningar och upptäcker former. Vi har även vårt fina montessorimaterial som tränar det matematiska sinnet.
Vi arbetar också mycket med språket, sinnesstimulans och motorik. Sinnesstimulans och rörelse är det främsta verktyget för att barnens hjärna i 1-3 års ålder ska utvecklas och det är något som vi verkligen vill ta vara på. Under arbetet med våra sinnen blandar vi också in digitalisering vilket också är ett av målen i läroplanen som vi arbetar utifrån.